فعالیت های «فرهنگی» سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران!

 

بهرام رحمانی

bahram.rehmani@gmail.com

 

آیت الله خامنه ای در نخستین روز سال نو، به طور غیرمستقیم از یک سو به ریاضت اقتصادی (اقتصاد مقاومتی) و از سوی دیگر، به تشدید سانسور (رخنه فرهنگی)، تاکید ورزیده است. روز جمعه، ١ فروردین، خامنه ای در سخنانی در مشهد، از جمله تاکید کرد که «فرهنگ از اقتصاد هم مهم تر است، فرهنگ به معنای هوایی است که تنفس می کنید اگر این هوا تمیز باشد یک اثر و اگر کثیف باشد اثر دیگری دارد.»

او، افزود: «باید فرهنگ تولید داخلی در ذهن مردم جا بیفتد. فرهنگ یعنی ایمان به باورهای مردم، عادات مردم و چیزهایی که مردم با آن سر و کار دارند.»

به گفته خامنه‌ای، تمرکز دشمن بر روی فرهنگ بیش از همه جاست. او، گفت: «مسئولان فرهنگی باید مراقب رخنه فرهنگی باشند، رخنه فرهنگی بسیار خطرناک است. همه آسیب‌های فرهنگی کار بیگانگان نیست خودمان هم مقصریم.»

 

 

نهادهای بین المللی و فعالان و سازمان های مدافع حقوق بشر و آزادی بیان و اطلاعات، حکومت اسلامی و در راس همه خامنه ای را یکی از بزرگ ترین دشمنان آزادی، اینترنت و گردش آزاد اطلاعات در شبکه جهانی وب معرفی می کنند.

سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران، یک ارگان مخوف هزار چهره است که از سرکوب اعتراضات مردمی و ترور مخالفین حکومت شان در داخل و در خارج کشور، چنگ انداختن به مهم ترین و اصلی ترین عرصه های فرهنگی، اقتصادی،

هنری و ورزشی گرفته تا سازمان دهی گروه های تروریستی اسلامی در آسیا و آفریقا، حضور فعال در سرکوب مخالفین حکومت آدم کش بشار اسد در سوریه، دخالت در امور داخلی لبنان از طریق حزب الله، قاچاق مواد مخدر، اسلحه و کالاهای دیگر نیز بسیار فعال است و کسب سود می کند. به علاوه سال هاست که بسیاری از فرماندهان سپاه وارد وازتخانه های مهم و کلیدی، دولت، مجلس شده اند و بخش عمده فرماندارها، استاندارها و شهردارها نیز از میان فرماندهان سپاه انتخاب می گردند و...

در ادامه، بحث خود را پیرامون فعالیت های به اصطلاح «فرهنگی» سپاه پاسداران متمرکز می کنم.

 

گوشه هایی از فعالیت اقتصادی سپاه

کادرهای اصلی حکومت اسلامی از میان اعضای سپاه انتخاب می گردند. برای نمونه، رستم قاسمی، فرمانده قرار‌گاه خاتم‌الانبیا، بازوی پیمان ‌کاری سپاه، به عنوان گزینه احمدی نژاد به عنوان وزیر نفت و یا صفار هرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، انتخاب شد.

قرار‌گاه خاتم‌الانبیا، دارای قرارداد‌هایی به ارزش بیش از ۱۵ میلیارد دلار با وزارت نفت و سازمان‌های دولتی است. اکثر قرارداد‌های جاری پیمان‌کاری در نفت و گاز خلاف قانون و از راه ترک مناقصه به سپاه پاسداران واگذار شده است.

از مجموع ۱۵ میلیارد دلار حجم پیمان‌های واگذار شده به سپاه، ۱۰ میلیارد دلار پیمان‌های در دست اجرا و ۵ میلیارد دلار قراردادهای نهایی شده است.

قرارگاه خاتم‌الانبیا مصون از هر نوع کنترل و حسابرسی مالی، پرداخت مالیات و اعمال نظارت عمومی، با رشد وسیع و دایمی، یکی از پول‌ساز‌ترین بازوهای اقتصادی سپاه محسوب می ‌شود. امضای قرارداد‌های فرعی پیمان ‌کاری و مبادرت به واردات مستقیم کالا و خرید خدمات، بدون نظارت گمرکی به بهانه اجرای طرح‌های امضا شده، از جمله راه‌های کسب درآمد‌های نجومی توسط این پیمان‌کار نظامی است.

سران حکومت اسلامی، حتی مبالغ زیادی از سرمایه های عمومی جامعه را به طور پنهانی و به دور از دید مردم و به شکل یارانه های بی حساب در اختیار شرکت های وابسته به سپاه قرار می دهند. سپاه، بخشی از سودهای به دست آمده را برای راضی نگه داشتن افسران و فرماندهان خود و هم چنین میان انصار حزب الله، بسیج و چماقداران حرفه ای پخش می کند؛ بخشی را نیز به تبلیغات نمایش های انتخاباتی مقامات سیاسی نزدیک به خود، اختصاص می دهد تا آن ها همانند احمدی نژاد، پس از کسب قدرت، منابع مالی بیش تری را در اختیار سپاه و شرکت های وابسته به آن بگذارند. حسن روحانی هم به محض این که به قدرت رسید از سپاه پاسداران دعوت کرد تا هر چه بیش تر در امور اقتصادی کشور دخالت کنند.

به این ترتیب، به جرات می توان گفت که دولت دایمی و اصلی در ایران، سپاه پاسداران است نه دولت هایی که هر چهار سال یک بار با نمایش های انتخاباتی جا به جا می شوند.

فرماندهان و سرداران سپاه و هم فکران آن ها در حاکمیت و آقازاده ها و نورچشمی ها، شرکت ها و موسسات مختلفی را با اسامی مختلف تاسیس کرده اند که جدا از درآمدهای کلان روزانه آن ها در بازارهای داخلی و بین المللی، بودجه های کلانی هم از بودجه سالانه کشور می گیرند.

اسامی برخی از شرکت ها و نهادهای سرمایه گذاری سپاه عبارتند از: موسسه فرهنگی- خدماتی ثامن الائمه؛ شرکت آلاله کبود کویر؛ شرکت بهاران؛ گروه بهاران؛ مهندسی آماده بهینه ساز؛ مواد غذایی خمیر مایه چهار محال و بختیاری؛ شرکت جهاد خانه سازی؛ شرکت مخابرات ایران؛ شرکت ذوب روی اصفهان؛ صنایع پتروشیمی کرمانشاه؛ شرکت کشت و صنعت شاداب خراسان؛ شرکت بازرگانی و صنعتی ایران اطلس کیش؛ شرکت بهارستان کیش؛ موسسه کوثران؛ صنایع غذایی مائده؛ موسسه میثاق بصیرت؛ شرکت مخابراتی موج نصرگستر؛ شرکت نوید بهمن؛ مهندسی افق توسعه صابرین؛ شرکت اندیشه و عمران محیط؛ شرکت خدمات هوایی پارس؛ شرکت مهندسین مشاور سازه های پیش ساخته سبک، موسسه خدمات بازرگانی مشاوره ای رحیم کمیل؛ مجتمع خانه سازی رزمنده؛ شرکت مجتمع خانه سازی سپاهان؛ صنایع معدنی شهاب سنگ؛ شرکت سرمایه گذاری شهریار مهستان؛ شرکت سرمایه گذاری توسعه اعتماد؛ شرکت پشم بافی بهار یزد؛ فولاد زاگرس؛ و...

شرکت های وابسته به بنیاد تعاون بسیج عبارتند از: موسسه تامین مسکن بسیج؛ موسسه قرض الحسنه بسیجیان؛ موسسه تامین اقلام مصرفی بسیجیان؛ موسسه فرهنگی هنری رزمندگان اسلام؛ موسسه خدمات علمی و آموزشی رزمندگان؛ و...

 شرکت های وابسته به موسسه مالی و اعتباری مهر: شرکت کوثر آذربایجان؛ شرکت کوشا پایدار؛ شرکت خدمات بازرگانی آینده نگر مهر؛ شرکت سرمایه گذاری مسکن و عمران مهر؛ شرکت مهر اقتصاد ایرانیان؛ شرکت تدبیرگران آتیه؛ و...

 شرکت هایی که همه یا بخشی از سهام آن ها متعلق به شرکت های سرمایه گذاری مهر اقتصاد ایرانیان است: سرمایه گذاری توسعه آذربایجان؛ شرکت آلمینیوم ایران؛ شرکت صنعتی دریایی ایران؛ شرکت فراوری مواد معدنی ایران؛ توسعه صنعتی ایران؛ تراکتور سازی ایران؛ ریخته گری تراکتور سازی ایران؛ توسعه معدن روی؛ فولاد مبارکه اصفهان؛ داروسازی جابربن حیان؛ تایدواتر خاورمیانه؛ بانک پارسیان؛ شرکت لوله و تجهیزات سدید؛ تراکتورسازی تبریز؛ شرکت مهندسی تکنوتار؛ سرمایه گذاری توس گستر و...

این شرکت ها تا سال 89 اعلام موجودیت کرده بودند قطعا از آن تاریخ تاکنون، هم به اعداد و ارقام این شرکت ها و هم ثروت های آن افزوده شده است.

 

فعالیت تلویزیونی سپاه پاسداران در 24 استان ایران

سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران، طی سال های گذشته به صورت گسترده وارد فعالیت های رسانه ای شد و در اینترنت حضوری پررنگ دارد. اما به نظر می رسد که اکنون این ارگان تصمیم گرفته که فعالیت های خود را در سطح تلویزیونی گسترش نیز دهد.

مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران ایران، روز پنج شنبه 6/3/2014، اعلام کرد، این ارگان در 24 استان کشور فعالیت تلویزیونی داشته و برنامه تولید می کند.(1)

به گزارش فارس، سردار رمضان شریف، بعد از ظهر پنج شنبه در جریان بازدید از مرکز تلویزیونی سپاه خراسان شمالی، گفته است که پیگیری‌های لازم برای راه ‌اندازی مرکز تلویزیونی سپاه پاسداران ایران در سایر استان‌ها با تعامل صدا و سیمای این کشور در حال انجام است.

تاریخ ورود سپاه پاسداران به فعالیت های رسانه ای به سال های 1990 بر می گردد. 2 سال پس از پایان جنگ ایران وعراق سپاه پاسداران به سوی مطبوعات و رسانه ها خیز برداشت. در آغاز سپاه با بولتن روزانه ای به نام «اخبار و تحلیل ها» که اداره سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه منتشر می کرد، اعضای خود را در جریان رویدادها و مواضع فرماندهی سپاه قرار می داد. علاوه بر این اخبار رسمی سپاه و بسیج نیز از سوی رسانه های دولتی چون صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و روزنامه ها رسمی منتشر می شد. اما فعالیت های عمده و علنی مطبوعاتی سپاه با انتصاب حسین شریعتمداری عضو ارشد سپاه توسط علی خامنه ای رهبر حکومت اسلامی به عنوان «نماینده ولی فقیه و مدیر روزنامه کیهان» و انتصاب محمدحسین صفارهرندی که سال ها رییس اداره سیاسی سپاه بود به عنوان «سردبیر کیهان» آغاز شد و به این ترتیب یکی از پرسابقه ترین روزنامه های ایران در اختیار سپاه پاسداران قرار گرفت.

پس از انتخابات سال 1997 و انتخاب محمد خاتمی به ریاست جمهوری ایران جریان انتشار روزنامه های نزدیک به اصلاح طلبان در ایران آغاز شد. در همان سال ها سپاه پاسداران با انتشار روزنامه «جوان» تلاش کرد فعالیت مطبوعاتی خود را گسترش دهد. اما روزنامه جوان تا سال 2009 و انتشار نسخه «جوان آنلاین» نتوانست پاسخ گوی اهداف مورد نظر سپاه باشد.

نخستین تجربه اعضای سپاه پاسداران راه اندازی سایت «بازتاب» در سال 2001 بود. مدیریت سایت «بازتاب» را شماری از اعضای پیشین سپاه که از نزدیکان محسن رضایی فرمانده پیشین این ارگان بودند، بر عهده داشتند. عملکرد سایت بازتاب در خصوص مخالفان خارج از کشور و نیز اصلاح طلبان داخل ایران با سیاست های کلی سپاه همسو بود. با آغاز انتخابات سال 2005، مدیران بازتاب از محسن رضایی و محمد باقر قالیباف دو فرمانده ارشد سپاه حمایت نکرد و از محمود احمدی نژاد پشتیبانی نمود. همین امر باعث اختلاف درونی سپاه شد و این سایت ابتدا فیلتر و تعطیل شد، و بعدها در دوره احمدی نژاد جای آن سایت «تابناک» تاسیس شد.

با راه اندازی خبرگزاری فارس در سال 2002، سپاه پاسداران بزرگ ترین و تاثیرگذارترین رسانه خود در عرصه عمومی را راه اندازی کرد. این خبرگزاری زمانی آغاز به کار کرد که خبرگزاری «ایرنا» به عنوان خبرگزاری رسمی حکومت اسلامی در اختیار دولت محمد خاتمی بود و خبرگزاری های ایسنا و ایلنا نیز دو خبرگزاری با گرایش اصلاح طلبانه شناخته می شدند.

خبرگزاری فارس، تا مدت ها وابستگی خود به سپاه پاسداران را پنهان می کرد و این در حالی است که برنامه هفتگی آن را «شورای تعیین خط مشی» که مرکب از شماری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران می باشد در طی جلسات هفتگی تعیین می شد و می شود. محمدحسین صفار هرندی معاون فعلی فرمانده کل سپاه، وجود چنین شورایی را تایید کرده و گفته است که خودش نیز عضو «شورای هفتگی تعيين خط مشی خبرگزاری فارس بوده است.»

سایت های وابسته به سپاه پاسداران به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند. دسته نخست سایت هایی هستند که به عنوان سایت رسمی بخش های مختلف سپاه و بسیج فعالیت می کنند؛ هم چون سایت «سپاه نیوز» که زیر نظر «مرکز اطلاعات و نشر الکترونیک اداره روابط عمومی و انتشارات سپاه» به فرماندهی «رمضان شریف» از فرماندهان ارشد سپاه فعالیت می کند یا سایت «حماسه» که اخبار روابط عمومی سپاه پاسداران را منتشر می کند.

قریب به اتفاق سپاه های استانی نیز هر یک سایت مشابهی دارند هم چون سایت سپاه استان تهران، سایت سپاه عاشورا وابسته به سپاه آذربایجان شرقی.

فعالیت رسانه ای سپاه پاسداران و بسیج در اینترنت اما اکنون ابعاد دیگری نیز دارد و به شماری از سایت ها و خبرگزاری های مادر، و ده ها سایت اقماری گسترش یافته است. از جمله سایت ها و خبرگزاری های مادر که فعالیت رسانه ای سپاه پاسداران و بسیج در اینترنت را بر عهده دارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خبرگزاری فارس، بصیرت، سپاه نیوز، ندای انقلاب، فرهنگ انقلاب اسلامی، فاطرنیوز، مشرق نیوز، بولتن نیوز، دیده بان، جوان آنلاین، عماریون، بسیج پرس، خبر دانشجو و خبرگزاری تسنیم وابسته به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و نزدیک به سپاه قدس-شاخه برون مرزی سپاه پاسداران.

علاوه بر این سایت ها و خبرگزاری ها، سپاه پاسداران هم چنین اقدام به تاسیس مجموعه های رسانه ای کرده است که هر یک چندین سایت و خبرگزاری را اداره می کنند. برای نمونه «مجتمع رسانه ای اطلس» یکی از مجموعه هایی است که خود به تنهایی مجموعه ای از سایت های اقماری شامل برهان، نسیم آنلاین، مجلس نهم، افسران جوان جنگ نرم، اشراق، موج قانون، به دخت، دیدار مدیا، ایران هسته ای، سفیر را نیز راه اندازی کرده است.

 

ماهی 100 میلیارد تومان هزینه فیلتر شکن برای ایرانی ها!

هر چند اینترنت در ایران هنوز همگانی نشده است اما  بر اساس آخرین آمار چیزی حدود 45 درصد از مردم ایران از خدمات اینترنت استفاده می کنند که به نوبه خود قابل توجه است.

هم چنین بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده از سوی سامانه مدیریت ضریب نفوذ اینترنت کشور، 40 میلیون و 718 هزار و 740 کاربر اینترنت در ایران وجود دارند که با توجه به جمعیت 75 میلیون و 149 هزار و 669 نفری در کشور، ضریب نفوذ اینترنت تا پایان نیمه اول امسال 18/54 درصد برآورد می ‌شود.

در همین حال تعداد مشترکان اینترنت در ایران نیز 26 میلیون و 676 هزار و 948 مشترک اعلام شده است. با این رقم، می ‌توان گفت که کاربران ایرانی عضو فیس‌بوک بیش از چهار میلیون نفر هستند.

محدوده فیلترینگ این روزها فراتر از اینترنت رفته و نرم‌افزارهای موبایل را نیز در بر گرفته است. بعد از فیلتر شدن «وی ‌چت»، این روزها خبرها حکایت از فیلترینگ «واتس‌اَپ» دارد و برخی رسانه‌ها همانند فراهم آوردن زمینه برای فیلترینگ وی‌چت، در حال آماده کردن اذهان برای فیلترینگ «واتس‌اَپ» هستند.

 فیلتر شدن سایت اینترنتی «اپلیکیشن واتس‌اَپ»، احتمال فیلتر شدن این «اپلیکیشن موبایلی» در روزهای آینده را تقویت کرده است. باز هم تجربه فیلتر شدن «وی‌چت» پیش روی ماست.

وزیر ارتباطات بعد از فیلترینگ «وی‌چت»، توپ را به زمین شورای فیلترینگ انداخت و گفت: ما هیچ ارتباطی به فیلتر «وی‌چت» نداریم و فقط یک عضو از اعضای دوازده ‌گانه هستیم.

بنا بر یک گزارش رسمی، 48 ساعت بعد از فیلتر کردن وی‌چت، 41 درصد از چهار و نیم میلیون نفر استفاده‌کننده از وی‌چت یعنی یک میلیون و 845 هزار نفر، روی گوشی موبایل خود فیلترشکن نصب کردند. در حال حاضر میانگین قیمتی فیلترشکن ‌های سرویس موبایل چیزی حدود 6 هزار تومان است. با این حساب فقط در 48 ساعت اولیه 11 میلیارد و 70 میلیون تومان توسط کاربران اپلیکیشن موبایلی وی‌چت، فیلترشکن خریداری شده است. با از کار افتادن فیلترشکن رایگان سایفون، ایرانیان امروز برای دور زدن فیلترینگ باید یک «وی‌پی‌ان» خریداری کنند.

در حال حاضر اشتراک یک ‌ماهه ارزان ‌ترین «وی‌پی‌ان» چهار هزار تومان است که البته این فیلترشکن ارزان، توانایی گذر از فیلتر فیس ‌بوک و توییتر را ندارد و باید سرویس‌هایی مانند کریو، تونل پلاس و... را خریداری کرد که به مراتب گران ‌تر هستند.

به این ترتیب، با این فیلترینگ گسترده کنونی که حتی سایت ‌های علمی را نیز در بر گرفته، اگر بگوییم نصف کاربران اینترنت در ایران از فیلترشکن استفاده می ‌کنند، مبلغی که ماهانه نیمی از کاربران ایرانی اینترنت بابت گذر از فیلترینگ می ‌پردازند، چیزی حدود 100 میلیارد تومان می ‌شود.

مبلغی به عبارتی می شود سالی 1200 میلیارد تومان، یعنی رقمی که می تواند در وضعیت فعلی اقتصاد کشور بسیار راه گشا باشد و صرف ایجاد کارگاه ها و کارخانه های تولیدی و کمک به صنعت و تولید کشور شود اما به جیب سودجویان فیلتریگ ایران روانه می شود تا اقتصاد کشور را از این مبلغ محروم کند.

در هر حال، از روزی که روحانی رییس دولت یازدهم شد گمانه زنی ها درباره آزادی بیش تر در فضای مجازی شروع شد. رفع فیلتر فیس بوک اولین خواسته ای بود که با تشکیل کمپینی به همین نام در این شبکه اجتماعی مطرح شد و عضویت اعضای دولت در فیس بوک احتمال رفع فیلتر آن را قوت بخشید.

 

بازداشت ۴ تن به اتهام استفاده از شبکه های اجتماعی اينترنت

بر اساس گزارشات، چهار تن که از شبکه های اجتماعی اينترنت استفاده می کردند، توسط ماموران امنيتی حکومت دستگير شدند. يکی از دستگير شدگان مسلم بوشهريان نام دارد که روز 2 بهمن در فرودگاه بين المللی تهران توسط ماموران حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران دستگير شد. از وضعيت وی اطلاعی در دست نيست. در روز 5 بهمن نيز در مشهد 3 تن ديگر به نام های ساسان و سياوش جنتيان و رضا آل ناصر که در در شبکه های اجتماعی اينترنت فعال بودند، توسط ماموران مسلح حکومت دستگير شدند. اين 3 تن از دانشجويان دانشگاه آزاد مشهد بودند.

گزارشات حاکی ست که فقط طی بهمن ماه، شماری از کسانی که از شبکه های اجتماعی اينترنتی استفاده می کردند در شهرهای مختلف کشور از جمله تهران، شيراز، اصفهان، کرمان، کرج دستگير شدند.

 

«تبلیغات فرنگی و تهاجم فرهنگی»

سایت خبری پارسینه، نزدیک به جناح حاکم اصولگرا، تحت عنوان «بازخوانی مواضع رهبر معظم انقلاب درباره اینترنت»، مجموعه اظهارات علی خامنه ای درباره اینترنت در سال های اخیر را باز نشر کرده است.

نخستین سخنان نقل شده از خامنه ای درباره اینترنت مربوط به بیست و هفتم بهمن ماه سال 1379 است که او در آن، اینترنت را از مصادیق «تبلیغات فرنگی و تهاجم فرهنگی» دانسته و گفته: «در دنیا تهاجم فرهنگى علیه انقلاب، از تهاجم سیاسى و اقتصادى سریع ‌تر و همه ‏گیر‌تر و همه‏ جایى ‏‌تر بود.»

خامنه ای، در 26 آذر 1381 نیز در سخنانی خطاب به اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، اینترنت را به «سگ وحشی» تشبیه کرد.

او، با وجود بیان این که «اینترنت یکی از نعم بزرگ الهی است»، افزود: «اما (اینترنت) در عین حال یک نقمت بزرگ هم هست؛ یعنی یک چاقوی دو دم و خطرناک. اینترنت الان مثل یک جریان افسار گسیخته است. این مثل آن است که کسی یک سگ وحشی را بیاورد، بگویند قلاده ‌اش کو؟ بگویند سفارش کرده‌ایم آهنگر قلاده را بسازد.»

در آخرین نمونه از تلاش حکومت ایران برای محدود کردن بیش از پیش اینترنت، رهبر جمهوری اسلامی در اواسط اسفندماه سال 90 دستور داد تا «شورای عالی فضایی مجازی» تشکیل شود و درباره «مواجهه فعال» با فضای مجازی «از حیث سخت افزاری، نرم افزاری و محتوایی» تصمیم گیری کند. خامنه ای، به این شورا دستور داد با تشکیل یک «مرکز ملی فضای مجازی» نسبت به فضای مجازی در داخل و خارج از ایران «اشراف کامل» داشته باشد. او، گفت که کليه دستگاه‌های کشور موظف به همکاری همه‌جانبه با اين مرکز خواهند بود.

خامنه ای، دليل تشکيل اين شورا را «گسترش فزاينده‌فن ‌آوری‌های اطلاعاتی و ارتباطاتی به‌ويژه شبکه جهانی اينترنت» و آثار آن در زندگی فردی و اجتماعی عنوان کرد و نوشت: «ضرورت برنامه ‌ريزی و هماهنگی مستمر به منظور صيانت از آسيب‌های ناشی از آن اقتضا می ‌کند که نقطه کانونی متمرکزی برای سياست‌گذاری، تصميم‌گيری و هماهنگی در فضای مجازی کشور به ‌وجود آيد.» برپايه اين دستور، رياست اين شورا بر عهده رئيس‌جمهور خواهد بود.

خامنه‌ای اعضای حقوقی اين شورا را بدين ترتيب منصوب کرد: ریيس‌جمهور (ریيس شورای عالی)، ریيس مجلس، ریيس قوه قضائيه، ریيس سازمان صداوسيما، وزير ارتباطات و فن ‌آوری اطلاعات، وزير ارشاد، وزير علوم، وزير اطلاعات، ریيس کميسيون فرهنگی مجلس، رئيس سازمان تبليغات اسلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران و فرمانده نيروی انتظامی جمهوری اسلامی.

اعضای حقيقی اين شورا هم افرادی به نام های حميد شهرياری، جواد مظلومی، مسعود ابوطالبی، کاميار ثقفی، رسول جليلی، محمد سرافراز و علی‌رضا شاه‌ميرزايی هستند که برای مدت سه سال تعيين شده ‌اند.

ریيس سازمان صداوسيما نیز به‌عنوان دبير شورای عالی فضای مجازی و ریيس مرکز ملی فضای مجازی، فعاليت خواهد کرد.

حامنه ای، در دیدار با تعدادی از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تهران و در پاسخ به این پرسش که «چرا چین کمونیست، اینترنت را به‏ شدت سانسور مى ‏کند ولى در ایران اسلامى این کار انجام نمى‏ شود؟»، گفته بود: «در همه جاى دنیا - مخصوص چین نیست - وقتى جهاز عظیم و فراگیر اینترنت وارد مى‏ شود، معمولا فیلترهایى هم وجود دارد که هر کشور به فراخور تمایلات و تفکرات و مصالحى که دارد، آن‌ها را کار مى ‏گذارد؛ این یک امر طبیعى است. در این‏ جا هم در آغاز کار مقدارى بى ‏توجهى شد، لیکن بعد اقداماتى کردند و باید بکنند؛ این درست است. البته که باید فیلترهاى مناسب و لازم را بگذارند.»

خامنه ای، در پاسخ به این پرسش که «چرا مغازه‏‌ها را به خاطر نداشتن جواز پلمب مى‏ کنند، ولى به‏ خاطر فروش و حتى نمایش تصاویر مبتذل جریمه نمى ‏کنند و چرا در نمایشگاه بین ‏المللى شرکت‌ها حق دارند هر تصویر و یا موسیقى ضد دین را پخش کنند؟»، به ذکر «خدا لعنت شان کند»، بسنده کرد.

او، در سال 1384 نیز با بیان این که «من به منبر خیلی علاقه دارم»، گفته بود که «امروز اینترنت، ماهواره، تلویزیون و ابزارهاى گوناگون ارتباطی فراوان هست، اما هیچ‏کدام از این‌ها منبر نیست.»

هم چنین استفتایی از رهبر حکومت اسلامی وجود دارد که در پاسخ به این پرسش که «آیا کندی اینترنت مصداق غش در معامله است؟»، گفته بود: «اگرچه مصداق غش در معامله نیست اما مشتری اگر مغبون باشد حق دارد قرارداد را فسخ نماید.»

 

تازه ترین فتوای آیت الله خامنه ای

آیت الله علی خامنه ای رهبر ایران در فتوایی که در سایت رسمی دفتر وی منتشر شده، چت کردن دختر و پسر نامحرم را جایز ندانسته است.

او، در پاسخ به استفتایی در باره «چت کردن دختر و پسر نامحرم" گفته است: «با توجه به مفاسدى كه غالباً بر آن مترتب است، جايز نيست.»

این فتوای خامنه ای، به دنبال آن منتشر می شود که در دو هفته گذشته برخی از نرم افزارهای ویژه چت در تلفن های همراه مانند وی چت در ایران فیلتر شده و مسئولان ایرانی از احتمال فیلتر شدن دیگر نرم افزارهای مخصوص چت خبر داده اند.

دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز روز 29 دسامبر 2013، درباره فیلتر شدن سایر نرم ‌افزارهای خارجی شبیه «وی چت» گفت: «فیلتر شدن نرم ‌افزارهای خارجی مشابه وی چت هم در دستور کار کارگروه است.» او، افزود: «فیلتر شدن نرم ‌افزارهای تانگو، وایبر، واتس آپ و کوکو در دستور کارگروه بوده و هنوز هم از دستور خارج نشده‌اند.»

 

شش وزير کابينه روحانی عضو کميته سانسور

در حالی که شیخ حسن روحانی، در نيويورک مدعی شد همه مردم حتی در روستاها نيز به اينترنت دسترسی آزادانه دارند، مقامات حکومتی در روز 4 بهمن 1392، اعلام کردند «شبکه های اجتماعی فيس بوک و توييتر را به دليل مسائل قانونی و با قاطعيت فيلتر کرده ايم.»

عبدالصمد خرم آبادی، دبير ارگان «کميته تعيين مصاديق محتوای مجرمانه» گفت اين تصميم در «کارگروه تعيين مصاديق محتوای مجرمانه که 13 عضو دارد» گرفته شده است. او، افزود «شش نفر از آن ها وزير اطلاعات، ارتباطات، فرهنگ و ارشاد، دادگستری، علوم و آموزش و پرورش هستند. سه عضو هم از تبليغات اسلامی، صدا و سيما و نيروی انتظامی است، يک نفر هم از شورای عالی انقلاب فرهنگی و دو نفر هم نماينده مجلس.» او که در يک برنامه تلويزيونی صحبت می کرد برای توجيه اين اقدام سرکوبگرانه افزود: «فيس بوک يک سايت آمريکايی است و از سوی يک صهيونيست اداره می شود، بقيه سهامداران آن هم صهيونيست هستند... علاوه بر اين ها فيس بوک ابزاری است در اختيار سيا.»

مهدی اخوان، عضو این ارگان، به «شورای عالی فضای مجازی» گفت: مسئول اعمال «فيلترينگ وزارت ارتباطات است. البته مجموعه ای در قوه قضائيه و جاهای ديگر داريم که در اين مورد تصميم گيری می کنند و محتوای سايت ها را مورد بررسی قرار می دهند و محتوای مجرمانه را مشخص می کنند اما مجری فيلترينگ دولت است.» او، افزود «تفاوت نگاه دولت ها زياد فاحش نبوده چون وزارت ارتباطات کار فيلترينگ را انجام می دهد. الان چند ماه است دولت تغيير کرده اما تفاوت خاصی در اين حوزه ها ايجاد نشده است... خيلی جاها دولت به دليل اين که نمی تواند يک محتوای خاص را حذف کند مجبور به حذف کل محتوا و سرويس می شود». او، با تاکيد بر ممنوعيت استفاده از فيلترشکن گفت: «اگر فيس بوک قرار است فيلتر شود ديگر کسی نبايد به آن دسترسی داشته باشد، ولو با فيلتر شکن! (2)

شورای عالی مجازی، برای اعمال سرکوب و سانسور در سال 90 به دستور شخص خامنه ای ايجاد شد و بالاترين مقام های حکومت از جمله شیخ روحانی، ریيس جمهور و سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران از جمله اعضای آن هستند.

يک سال پيش ارگان جديدی به نام «قرارگاه جنگ نرم» در ستاد کل نيروهای مسلح حکومت به وجود آمد که دست کم 20 هزار پاسدار در «اجرای فرمان خامنه ای برای مقابله با جنگ نرم» در آن به کار گرفته شده اند. (3)

هم زمان سپاه پاسداران با راه اندازی شبکه اينترنتی موسوم به «بصير»، تلاش کرد ارتباط کاربران ايرانی با شبکه جهانی اينترنت را قطع و آن ها را وادار کند از اين شبکه که تحت کنترل پاسداران است، استفاده کنند.

به موازات تشدید سانسور و اختناق فزاينده اينترنتی، ارگان های حکومتی با تمام قوا در تلاش برای جلوگيری از دسترسی به ماهواره است. وزير اطلاعات روحانی در اولين روزهای کارش از مصادره 16 هزار تجهيزات ماهواره و دستگيری 125 تن خبر داد. (4)

فرمانده انتظامی همدان نيز اعلام کرد: تنها در شش ماه اول سال 92، 32 هزار بشقاب ماهواره ای جمع آوری شده است. (5) هم چنین رسانه های حکومتی در 22 آذر ماه، از ضبط 5000 دريافت کننده ماهواره ای در بندر عباس خبر دادند.

علی جنتی، وزير فرهنگ و ارشاد روحانی، با اشاره به «تبليغات منفی دشمنان از طريق ماهواره ها و سايت های مختلف» در اين باره گفت: «يکی از منابع اصلی الگوهای ضد حکومت و غلط همين ماهواره ها، سايت ها و شبکه های اجتماعی هستند که با جمع آوری مقطعی در مدت زمان اندکی دوباره شاهد استفاده آن از طريق مردم هستيم.» (6) او، متعاقبا از روی آوردن 71 درصدی مردم به ماهواره ها ابراز نگرانی کرد. (7)

 

سپاه از دید حسن روحانی

به گزارش عصر ایران ، حسن روحانی در بیستمین مجمع سراسری فرماندهان و مسئولان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حاضر شد و به سخنرانی پرداخت.

روحانی، درباره سپاه گفت: «اگر سرمایه معنوی سپاه سایش یابد و قضاوت مردم نسبت به ایثار این بهترین نیروی وفادار انقلاب روزی به تردید بیفتد، که خدا آن روز را نیاورد، سپاه دیگر آن سپاهی نیست که امام (ره) فرمود ای کاش من یک پاسدار بودم... - سپاه شرایط کشور و دولت را به خوبی می ‌داند چون ما کشوری هستیم که 5/2 میلیون بشکه نفت می‌فروختیم و امروز این رقم به کم تر یک میلیون بشکه رسیده است، آن هم در سالی که باید 5/7 میلیون تن گندم وارد کنیم. پس سپاه باید آستین را بالا بزند و بخشی از بار دولت را بر دوش بگیرد که البته بار نظام و مردم است و دولت هم خادم مردم است.»

روحانی، در ادامه خطاب به مسئولان سپاه، گفت: «شما افتخار سپاهی و پاسدار بودن را بر دوش دارید و سپاه پاسداران فرزند انقلابی است که فاصله زمانی با پیروزی انقلاب ندارد و از اول ساعات پیروزی انقلاب، پاسداری و ایستادگی و جهاد برای حراست انقلاب اسلامی شکل گرفت و بعدا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نامیده شد.» (8)

 

رده بندی جهانی آزادی مطبوعات در سال 2014

در رده ‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در سال 2014 که از سوی گزارشگران بدون مرز منتشر شده، ايران در رده‌173 تنها به دليل اضافه شدن يک کشور به رده‌بندی امسال يک پله بالاتر رفته است، وضعيت آزادی اطلاع رسانی نسبت به سال پيشين در آن تغيير چندانی نکرده است. در ميان 180 کشور جهان؛ افغانستان در ردیف (128) ايران (173) و تاجيکستان (115) قرار گرفته اند.

رده‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها در سال 2014 منتشر شده از سوی گزارشگران بدون مرز منتشر شده، نشا‌نگر تنزلی مهم در وضعيت آزادی اطلاع رسانی در کشورهای متفاوت هم چون آمريکا، جمهوری آفريقای مرکزی و گواتمالا صورت گرفته و بر عکس، بهبودی واضح وضعيت در اکواتور، بليوی و آفريقای جنوبی پدید آمده است. اگر فنلاند و هلند و نروژ سه ‌گانه‌نخست جدول رده ‌بندی را تشکيل می‌دهند، ترکمنستان، کره شمالی و اريتره بدترين نقطه‌های سياه اطلاع رسانی در جهان هستند.

شاخص سالانه‌نقض آزادی مطبوعات در جهان که برای نخستين بار در رده‌بندی سال 2013 به کار آمد، معياری مشخص برای سنجش آزادی اطلاع رسانی در باره‌١٨٠ کشور جهان در سال گذشته است. اين شاخص از 3395 در سال گذشته به 3456 (61+) در سال ميلادی 2014 رسيده است. يعنی رشدی 8/1 درصدی داشته است که نشان وخامت کلی وضعيت آزادی اطلاع رسانی در فاصله انتشار دو رده‌بندی است.

ايران در رده‌173، تنها به دليل اضافه شدن يک کشور به رده ‌بندی امسال يک پله بالاتر رفته است، وضعيت آزادی اطلاع رسانی نسبت به سال پيشين در آن تغيير چندانی نکرده است.

 

در جمع بندی می توان تاکید کرد که در سال های اخير مقام‌های حکومت اسلامی، بارها از «تهديدات دشمن» در فضای مجازی و اينترنت سخن گفته ‌اند. رضا تقی ‌پور، وزير ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات بهمن‌ماه گذشته گفته بود: «شبکه اينترنت قابل اطمينان نيست و جهانی بودن آن بدون هيچ حد و مرزی يک سری تهديدات را به همراه دارد.»

حيدر مصلحی، وزير اطلاعات نیز 27 بهمن‌ماه از گسترش شبکه‌های اجتماعی در اينترنت به‌عنوان «تهديدهای جديد» عليه حکومت اسلامی ياد کرد. سردار غلام‌رضا جلالی، ریيس سازمان پدافند غير‌عامل ايران نيز همان روز ياهو و جی‌ميل را ناامن و «ابزار جاسوسی» دانسته بود. او، تاکيد کرد: «برای مقابله با اين موضوع هر چه سريع‌تر بايد زيرساختی به نام اينترنت ملی در کشور ايجاد شود.»

پيش از اين سرتيپ اسماعيل احمدی ‌مقدم، فرمانده نيروی انتظامی ايران نيز گفته بود: «گوگل موتور جست‌وجو نيست بلکه ابزار جاسوسی است.»

سانسور در ایران، ریشه تاریخی و طولانی است. آغاز سانسور دولتی در ایران، هم زمان است با سلطنت ناصرالدین شاه قاجار و انتشار اولین روزنامه دولتی ایران به نام روزنامه وقایع اتفاقیه برمی گردد. این روزنامه که به هدف اطلاع رسانی عامه در مورد مسائل داخلی و خارجی تاسیس شده بود از همان ابتدا تبدیل به تریبون رسمی دولت شد و به خصوص مقالات سیاسی ان به جای گزارش دقیق اتفاقات داخلی و خارجی بیش تر به مدیحه سرائی درباریان و شرح غلوآمیز اتفاقات دربار می پرداخت. هم زمان با انتشار این روزنامه، روزنامه های فارسی زبان متعددی در خارج از ایران توسط ایرانیان مقیم خارج از کشور به چاپ می رسید. از آن میان می توان به روزنامه قانون در لندن، روزنامه حبل المتین در کلکته، روزنامه ثریا در قاهره و روزنامه اختر در استانبول اشاره کرد. از آن جا که این روزنامه ها تحت قیومیت دولت نبودند انتقادات اجتماعی و سیاسی با آزادی بیان بیش تری در آن ها به چاپ می رسید. توزیع گسترده این روزنامه ها در سراسر کشور و محتوای منتقدانه آن ها وزیر انتشارات زمان محمدحسن خان صنیع‌الدوله را که بعد ها به اعتماد السلطنه ملقب شد بر آن داشت که به شاه تاسیس اداره سانسور را پیشنهاد کند. در سال 1863، حدود ۲۸ سال پس ازچاپ اولین روزنامه ایران (کاغذ)، اولین اداره سانسورمطبوعات به دستور ناصرالدین شاه تاسیس شد. ریاست این اداره ابتدا به چارلز برگز و صنیع الملک و بعد ها به خود اعتماد السلطنه واگذار شد. وظیفه این اداره بررسی تمام روزنامه ها و کتاب های داخلی بود. متون بازرسی شده توسط رییس اداره سانسور به نشان «ملاحظه شد» ممهور می شدند.

سانسور در حکومت های پهلوی، به خصوص پس از کودتای 28 مرداد تشدید شد و تا سرنگونی حکومت پهلوی ادامه داشت. حکومت اسلامی هم از همان روزهای نخست به قدرت رسیدنش تیغ سانسور در دست گرفت و هنوز هم این تیغ تیز را زمین نگذاشته و با تمام قدرت آثار نویسندگان و هنرمندان را از دم این تیغ اش می گذراند.

به این ترتیب، سانسور و فیلتر کردن اینترنت در ایران تازگی ندارد و تقریبا از ابتدای گسترش اینترنت در کشور وجود داشته است هرچند که سال به سال با تشکیل مراجع مختلف برای سانسور وضعیت آن بدتر شده است، اما اکنون در حالی که زمزمه های آغاز «اینترنت ملی» به گوش می رسد، بسیاری از کاربران در ایران می گویند که از دسترسی به اینترنت، حتی با فیلترشکن ها و شیوه های مختلف دور زدن سانسور محروم شده اند.

تشديد خفقان و سانسور، يک بار ديگر نشان می دهد تغییر دولت در حکومت اسلامی، به معنی تغییر قوانین ضدانسانی آن نیست. اکنون دولت روحانی، با افزايش اعدام و سرکوب و اختناق و سانسور، سعی دارد تعادل حکومت در حال ضعف را حفظ کنند.

 

منابع:

1- خیرگزاری فارس، 6/3/2014؛

2- خبرگزاری فارس، 4 بهمن 1392؛

3- روزنامه حکومتی بهار، 13 دی 1391؛

4- خبرگزاری مهر، 23 مرداد 1392؛

5- - خبرگزاری مهر، 16 مهر 1392؛

6- خبرگزاری مهر، 22 شهريور 1392؛

7- رسانه های حکومتی، 26 آذر 1392؛

8- عصر ایران، 25 شهرویر 1392.

 

منبع: دیدگاه سوم

http://www.irancrises.net, http://www.irancrises.info, http://www.didgah.net